Esiintyjät 2018

Esiintyjät 2018

 

Johannes Hakulinen, viulu
Hanna Parviainen, viulu
Lauri Savolainen, alttoviulu
Samuli Peltonen, sello
Mark Reding, klarinetti
Eri Ikeda-Reding, fagotti
Hanna-Leena Savolainen, piano
Mariia Bertus, sopraano
Hannu-Heikki Hakulinen, baritoni
​Anniina Luukkainen, harmonikka

 

 

 

Johannes Hakulinen aloitti viulunsoiton opinnot Lahden konservatoriossa 1999, ja nyt takana on viisi vuotta Sibelius-Akatemiassa. Kaudella 2018-2019 Johannes aloittaa toisen vuotensa Petri Aarnion luokalla ja tekee maisteriopintojen ohella sijaisuutta Radion Sinfoniaorkesterin 1. viulusektiossa. Hän on soittanut mm. Sinfonia Lahden solistina. Muihin harrastuksiin kuuluu monipuolinen puuhaaminen eri urheilulajien parissa sekä viulujen tutkiminen. Kesä sujuu jalkapallon MM-kisoja seuraten sekä Helsingin harrasteliigassa Sibelius-Akatemian joukkueessa Urkin Pallossa pelaten. Savonlinnan muikkuterassi kuuluu myös suunnitelmiin.

 

Länsirannikon kasvatti, kokkolalaislähtöinen Hanna Parviainen on toiminut Tampere Filharmonian II viulun varaäänenjohtajana vuodesta 2015. Sitä ennen hän suoritti kaksi maisterintutkintoa erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiasta että Geneven Musiikkikorkeakoulusta opiskellen Tero Latvalan, Kaija Saariketun sekä Mihaela Martinin johdolla. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Mi-Kyung Leen ja Ilya Gringoltsin mestarikursseilla. Hän sai 3. palkinnon Kuopion kansallisessa viulukilpailussa vuonna 2015 ja on esiintynyt useita kertoja mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hanna pitää suuresti kamarimusisoimisesta, konsertoi eri kokoonpanoilla säännöllisesti ympäri Suomea ja palaa nyt erityisen innokkaana konsertoimaan Kiteen lämminhenkiseen miljööhön parin vuoden tauon jälkeen. Musiikin lisäksi Hanna aikoo nauttia kesästä saunomalla paljon ja liikkumalla luonnossa.

Kuva: Martti Rosendahl

Lauri Savolainen on työskennellyt alttoviulistina Tampere Filharmoniassa vuodesta 2013. Sitä ennen hän hankki kokemusta pitkistä sijaisuuksista Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Savolaisen soitinopinnot alkoivat Lahden konservatoriossa viisivuotiaana viululla, ja instrumentti vaihtui alttoviuluun 14-vuotiaana. Erinomaisin arvosanoin suoritettuun musiikin maisterin tutkintoon johtaneet opinnot hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 2004–2012 opettajinaan Jouko Mansnerus, Helge Valtonen ja Atte Kilpeläinen. Savolainen palkittiin Tampereen alttoviulukilpailussa 2012 kolmannella sijalla sekä Yleisradion erikoispalkinnolla. Erikoispalkintoon liittyen hänet kutsuttiin nauhoittamaan Ylelle kisaan tilattu kamarimusiikkiteos, Jukka Tiensuun Armotta-trio. Lauri Savolainen ja hänen pianistivaimonsa Hanna-Leena ovat Kiteen kamarikonsertit -festivaalin perustajajäseniä ja toimivat sen taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Kotosalla Lauri saa myös toimia toisenlaisessa suunnitteluryhmässä, kun 3-vuotiaiden poikien kanssa pähkäillään, miten duplopalikoista rakennetaan bassoklarinetteja ja baritonitorvia.

Kuva: Mika Kirsi

Samuli Peltonen toimii Suomen Kansallisoopperan soolosellistinä, Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä sekä tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Hän aloitti sellonsoiton 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa. Turun taideakatemiassa hän opiskeli 1998–2002 ja Sibelius-Akatemiassa 2002–2010 professori Arto Noraksen luokalla, josta hän valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi 2011. Samuli Peltonen on pitänyt mestarikursseja Suomessa, Italiassa sekä Virossa. Hän on toiminut soolosellistinä myös Royal Danish oopperassa sekä Opera Australiassa Melbournessa ja Sydneyssä. Vuosina 2006–2016 Samuli soitti Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.


Samuli Peltonen on esiintynyt useiden orkesterien solistina kotimaassa ja ulkomailla: mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Tampere filharmonia, English Chamber Orchestra, Tukholman Itämeri-festivaalin orkesteri. Hän on esiintynyt myös monipuolisena kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa mm. Yhdys­valloissa, Australiassa sekä Saksassa ja on tuttu näky kesän kamarimusiikkifestivaaleilla. Hänet on palkittu useissa kilpailuissa, mm. Turun sellokilpailuissa (1. sija), Krystof Penderecki -sellokilpailussa Puolassa (1.sija) sekä Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa Anna-Mari Peltosen kanssa (2. palkinto). Samuli on tehnyt myös radionauhoituksia ja levytyksiä. Samuli Peltosen instrumentti on Giovanni Grancino -sello vuodelta 1702.

Mark Reding on kotoisin Sveitsin Lucernesta, jossa hän opiskeli klassista klarinetin soittoa ja soitti myös paljon kansanmusiikkia. Hän on voittanut useita palkintoja kotimaassaan ja useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Hänen monipuolisuuttaan osoittavat lukuisat esiintymiset kamarimuusikkona ja solistina, esimerkiksi Pendereckin klarinettikonserton esitys Basel Symphony Orchestran kanssa. 26-vuotiaana hän sai vakituisen työpaikan Aargausin Sinfoniaorkesterista. Hän on työskennellyt monissa ammattiorkestereissa ympäri Eurooppaa. Tampere Filharmonian vuorottelevana klarinetin äänenjohtajana hän aloitti syksyllä 2011. Suomessa klarinetisti nauttii erityisesti hiihtämisestä, luonnosta, sienestämisestä ja saunasta.

Eri Ikeda-Reding opiskeli kotimaassaan Japanissa Aichin Taideyliopistossa Nagoyassa seekä Düsseldorfin Robert Schumann -korkeakoulussa, jossa teki diplominsa 2009 ja konserttiloppututkintonsa 2012. Samasta koulusta hän valmistui myös kamarimusiikin koulutusohjelmasta 2011. Eri on työskennellyt monissa orkesterissa Japanissa, Saksassa, Malesiassa ja Suomessa. Vuosina 2012-2017 hän on työskennellyt Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, Helsingin filharmoniassa, Radion sinfoniaorkesterissa, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfonietassa sekä Tampere filharmoniassa.

Kuva: Martti Rosendahl

Hanna-Leena Savolaisen (o.s. Hakulinen) piano-opinnot alkoivat Lahden konservatoriossa 1993 yliopettaja Rauno Jussilan opissa. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui musiikin maisteriksi suoritettuaan A-tutkinnon erinomaisella arvosanalla 2012. SibAssa hänen opettajinaan olivat prof. Erik T. Tawaststjerna ja Hanna Aho-Oikkonen. Nuoruuden upeat elämykset orkesterien solistina soittamisesta (mm. Radion sinfoniaorkesteri) sekä kilpailuvoitot (Madetoja- ja Sally Westerdahl -kilpailut) vahvistivat ajatusta ammattimuusikoksi pyrkimisestä. Valmistumisensa jälkeen hän on nauttinut erityisesti kamarimusisoinnista esiintymällä säännöllisesti esim. Tampere filharmonian Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarjassa sekä innoittavasta työstä piano-opettajana ja säestäjänä eri opistoissa. Tällä hetkellä Hanna-Leena työskentelee Tampereen ammattikorkeakoulussa säestäjänä sekä Pirkanmaan ja Valkeakosken musiikkiopistoissa pianonsoitonopettajana. Alttoviulistimies Laurin kanssa yhteissoitto ja yhteiselo alkoi 2003. Kotona soittoharjoitteluun osallistuvat aktiivisesti myös 3-vuotiaat kaksospojat Viljo ja Simeon. Heidän lempparinsa tämän kesän Kiteen ohjelmistosta ovat ainakin Beethovenin viulusonaatti ja Dvorakin jousikvartetto.

Mariia Bertus valmistui kesäkuussa Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta, jossa häntä opetti Eeva-Liisa Saarinen. Mariia valmistui myös Lahden musiikki- ja draamainstituutista musiikkipedagogiksi vuonna 2015. Lisäoppia hän on saanut Edith Mathisin, Franz Lukasovskyn, Martin Katzin, Dorothy Irvingin, Ritva Auvisen ja Soile Isokosken mestarikursseilla. 

Tänä kesänä Mariia on jatkanut työskentelyä Savonlinnan oopperajuhlakuorossa muutaman välivuoden jälkeen. Mariia lauloi vuonna 2015 Savonlinnan oopperajuhlilla Paimenen roolin (Puccini: Tosca), sekä kesällä 2016 lastenoopperassa Punahilkka. Muita hänen laulamiaan oopperarooleja ovat Susanna (W. A. Mozart: Figaron häät), Adele (J. Strauss: Lepakko), Tytania (Britten: Kesäyön unelma), Nannetta (Verdi: Falstaff), Kerttu, Kastekeiju ja Nukkumatti (Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Genovieffa (Puccini: Suor Angelica), 1. noita (Purcell: Dido ja Aeneas). Mariia on laulanut mm. Tapiola Sinfoniettan, Kirkkonummen kamariorkesterin, Kauniaisten orkesterin, sekä Sinfoniaorkesteri Vivon solistina. Ensi syksynä Mariian voi bongata tonttuilemassa Kimmo Ruotsalan säveltämässä Tomtebobarnen-oopperan kantaesityksessä Savoy-teatterissa. Vapaa-ajallaan hän mieluiten katsoo dokumentteja, silittelee kissoja (ei omia tällä hetkellä) ja sienestää.

 

Kuva: Martti Rosendahl

Hannu-Heikki Hakulisen laulajan ura alkoi kansakoulun äitienpäiväjuhlassa soololaululla ”Armas äiti, monta yötä valvonut oot tähteni”. Opittuaan auttavasti soittamaan harmonia jatkui muusikon työ setä-Onnin johtaman ja Hakulisen suvun miesten kansoittaman mies-kuoron stemmojen harjoittajana. Menestyminen monissa eri yhdistysten järjestämissä laulukilpailuissa innosti vakavamminkin suuntautumaan musiikkiuralle, ja tie vei lopulta Sibelius-Akatemian opintojen jälkeen musiikinopettajan, kirkkomuusikon ja laulajan tehtäviin, jotka jatkuvat edelleen muiden harrastusten ohella, joista mainittakoon etenkin hiihto, lenkkeily ja leipominen.

Kiteeltä kotoisin oleva Anniina Luukkainen aloitti harmonikansoiton opinnot Keski-Karjalan musiikkiopistossa 2002. Sittemmin hän on suorittanut musiikinopintojaan Joensuun konservatorion taidemusiikin linjalla Pasi Hirvosen opissa. Hän esiintyy aktiivisesti ja laaja-alaisesti sekä solistina, että yhteistyössä eri orkestereiden ja yhtyeiden kanssa. Suomessa hän on esiintynyt esimerkiksi Puolustusvoimien Rakuunasoittokunnan solistina, Joensuulaisen Konsa Ensemblen solistina ja Sata-Häme Soi -festivaaleilla sekä lisäksi mm. Venäjällä, Kanadassa, Virossa ja Ruotsissa. Anniina on palkittu lukuisissa valtakunnallisissa harmonikkakilpailuissa, mm. Suomen Pelimannimestaruudella (2012, 2015), Pohjois-Kalotin viihdeharmonikkamestaruudella (2012) ja Kultaisella harmonikalla (2016) ja edustanut Suomea Coupe Mondiale -maailmanmestaruuskilpailuissa juniorisarjassa 2013. Anniina on toiminut harmonikansoitonopettajana Musiikkikoulu Musikassa Lappeenrannassa vuodesta 2017. Esiintymislavan lisäksi Anniinan lempipaikkoja ovat lentokentät ja metsät, ja vapaapäivinä hänet todennäköisesti löytääkin joko hyvän kirjan kanssa luonnosta tai lentokentältä valmiina seuraavaan seikkailuun. Anniinan soitin on Bugari Armando Selecta.