Esiintyjät 2019

Savossa syntynyt, Helsingissä varttunut ja vuosi sitten tamperelaistunut Kalle Oittinen on Suomen eturivin klassisia saksofonisteja. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja toimii tällä hetkellä saksofoninsoiton lehtorina Tampereen Konservatoriossa sekä opettaa myös Tampereen Ammattikorkeakoulussa (TAMK) ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on työskennellyt myös Kaartin Soittokunnassa ja useissa eri musiikkiopistoissa ja toimii säännöllisesti avustajana sinfoniaorkestereissa ja soittokunnissa. Kamarimuusikkona Oittinen toimii erityisesti Saksofonikvartetti Aavan jäsenenä. Oittinen on monipuolinen ja kokeilunhaluinen muusikko. Erilaiset projektit ulottuvat perinteisistä resitaaleista aina funk-yhtyeisiin ja musiikkiteatteriin asti.

Solistina Oittinen on esiintynyt Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin ja Slovenian Filharmonisen Orkesterin kanssa ja vuonna 2016 sijoittunut toiseksi 8. kansainvälisessä saksofonikilpailussa Nova Goricassa, Sloveniassa. 2018 Suomen saksofoniseura myönsi Oittiselle Josef Kaartinen -palkinnon sekä stipendin tunnustuksena saksofoninsoiton hyväksi tehdystä työstä.

Oittinen ammentaa motivaation työhönsä taiteilijana ja opettajana jatkuvasta uuden oppimisesta sekä musiikin parissa kokemiensa elämysten ja tunteiden jakamisesta kanssamuusikoiden, oppilaiden ja yleisön kanssa. Elämyksiä ja tunteita on tarjolla myös työn ulkopuolella pienten tyttöjen kanssa touhutessa. Omalla ajalla maistuu niin kuppi kahvia podcastia kuunnellen kuin juoksulenkki metsässä.

Kuva: Ilkka Vuorinen


Liisa Viitanen päätti viisivuotiaana ruveta isona Sotkamon kaupunginorkesterin harpistiksi. Kävi kuitenkin ilmi, ettei Sotkamo ole kaupunki, siellä ei ole orkesteria, ja kaiken lisäksi harppua luultiin liian isoksi soittimeksi niin pienelle. Näin ollen piano ja kantele tulivat Liisan elämään ensin. Viisi vuotta odotettuaan Liisa pääsi aloittamaan harpunsoiton opinnot.

Harpunsoittoa Liisa opiskeli Tampereella ja Belgiassa. A-tutkinnon hän suoritti 2009 erinomaisin arvosanoin. Nykyään hän toimii freelancerina lähinnä Suomen kaupunginorkestereissa ja kansallisoopperan orkesterissa. Liisa toimii myös Tampereen ja Oulun konservatorioiden harpunsoiton opettajana. Kotona niin soittamisessa kuin puutarhan hoidossakin hyörivät innokkaina apumiehinä kolme- ja yksivuotiaat lapset.

Liisa on monipuolinen muusikko, joka konsertoi lisäksi soolona ja monenlaisissa kamarimuusikkikokoonpanoissa eri puolilla Suomea - vaikka säestämässä Jaakko Ryhästä, Okko Kamua tai Lilli Paasikiveä. Kirkkokonserttien yhteydessä Liisan voi löytää tornista ihailemasta maisemia ja tutkimasta 100 vuotta vanhoja puukolla vuoltuja puumerkkejä. Tai Liisa voi olla studiossa soittamassa animaation perhosten ja niitä jahtaavan miehen tahtiin. Tai vaikka esiintymässä istuen kahdesta kaljakorista kyhätyn tuolintekeleen päällä tulitikkulaatikon kokoisessa galleriassa.

Kuva: Patrik Stenström


Kaisa Kortelainen aloitti musiikkiopintonsa Nurmeksessa Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja sittemmin esittävän säveltaiteen osastolla. Keväällä 2017 hän valmistui musiikin maisteriksi Pariisin konservatoriosta ja toisen maisterinsa hän saanee päätökseen tänä vuonna Sibelius-Akatemiassa. Kiitokset näiden vuosien aikana saaduista opeista, tuesta ja inspiraatiosta kuuluvat erityisesti Satu Huukille, Mikael Helasvuolle, Rainer Risbergille ja Philippe Bernoldille.

Tammikuusta 2018 lähtien Kaisa on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterin toisena soolohuilistina. Orkesterityön lisäksi musiikkikentällä häntä kiinnostavat erityisesti nykymusiikki, traverson soitto sekä muusikon esiintyjyyden tutkiminen. Muita mielenkiinnon kohteita ovat muun muassa kirjat, podcastit ja hiihtäminen.

Kuva: Johannes Kaarakainen

Viulisti Johannes Hakulinen aloitti opintonsa Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen luokalla, ja viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa Petri Aarnion johdolla. Johannes on kysytty orkesteri- ja kamarimuusikko. Vuodesta 2016 hän on tehnyt osa-aikaista sijaisuutta Radion sinfoniaorkesterin 1. viuluissa. Lisäksi hän on soittanut mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Sinfonia Lahdessa, Suomen kansallisoopperan orkesterissa, UMUU-orkesterissa sekä Avantissa. Solistikonserteista mainittakoon esiintymiset Sinfonia Lahden sekä Arturo Sorian orkesterin (Madrid) kanssa.
Johannes kuuluu Kiteen kamarikonserttien sekä amerikkalais-suomalaisen Versoi Ensemblen perustajajäseniin, joista viimeksi mainittu konsertoi vastikään New Yorkissa ja Minneapolisissa.

Jalkapallo on aina ollut lähellä Johanneksen sydäntä, ja kesäisin kalenteria täyttää Sibelius-Akatemian harrastesarjajoukkue Urkin Pallon ottelut.


Länsirannikon kasvatti, kokkolalaislähtöinen Hanna Parviainen on toiminut Tampere Filharmonian II viulun varaäänenjohtajana vuodesta 2015. Sitä ennen hän suoritti kaksi maisterintutkintoa erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiasta että Geneven Musiikkikorkeakoulusta opiskellen Tero Latvalan, Kaija Saariketun sekä Mihaela Martinin johdolla. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Mi-Kyung Leen ja Ilya Gringoltsin mestarikursseilla. Hän sai 3. palkinnon Kuopion kansallisessa viulukilpailussa vuonna 2015 ja on esiintynyt useita kertoja mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hanna pitää suuresti kamarimusisoimisesta, konsertoi eri kokoonpanoilla säännöllisesti ympäri Suomea ja palaa jälleen innokkaana konsertoimaan Kiteen lämminhenkiseen miljööhön. Musiikin lisäksi Hannan arjen täyttää metsälenkit labradorinnoutaja Sylvin kanssa. 


Lauri Savolainen on työskennellyt alttoviulistina Tampere Filharmoniassa vuodesta 2013. Sitä ennen hän hankki kokemusta pitkistä sijaisuuksista Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Savolaisen soitinopinnot alkoivat Lahden konservatoriossa viisivuotiaana viululla, ja instrumentti vaihtui alttoviuluun 14-vuotiaana. Erinomaisin arvosanoin suoritettuun musiikin maisterin tutkintoon johtaneet opinnot hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 2004–2012 opettajinaan Jouko Mansnerus, Helge Valtonen ja Atte Kilpeläinen. Savolainen palkittiin Tampereen alttoviulukilpailussa 2012 kolmannella sijalla sekä Yleisradion erikoispalkinnolla. Erikoispalkintoon liittyen hänet kutsuttiin nauhoittamaan Ylelle kisaan tilattu kamarimusiikkiteos, Jukka Tiensuun Armotta-trio. Lauri Savolainen ja hänen pianistivaimonsa Hanna-Leena ovat Kiteen kamarikonsertit -festivaalin perustajajäseniä ja toimivat sen taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Kotosalla Lauri saa myös toimia toisenlaisessa suunnitteluryhmässä, kun nelivuotiaiden poikien kanssa pähkäillään, miten duplopalikoista rakennetaan bassoklarinetteja ja baritonitorvia.

Kuva: Martti Rosendahl


Turun saariston kasvatti Inkeri Eirola toimii Helsingin kaupunginorkesterin 2. soolosellistinä. Orkesterityön ohella hänen opintonsa jatkuvat Sibelius-Akatemiassa, jossa opettajina ovat olleet Timo Hanhinen ja Marko Ylönen. Inkeri on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla sekä vaihto-opiskelijana Kölnin musiikkikorkeakoulussa prof. Johannes Moserin luokalla. 
Kamarimusiikista Inkeri pitää erityisen paljon ja hän onkin saanut soittaa sitä useissa eri kokoonpanoissa. 
Sellonsoiton ohella Inkeri nauttii jalkapallon pelaamisesta, ulkona liikkumisesta, kavereiden seurasta ja kesän valosta ja lämmöstä. 


Hanna-Leena Savolaisen (o.s. Hakulinen) piano-opinnot alkoivat Lahden konservatoriossa 1993 yliopettaja Rauno Jussilan opissa. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui musiikin maisteriksi suoritettuaan A-tutkinnon erinomaisella arvosanalla 2012. SibAssa hänen opettajinaan olivat prof. Erik T. Tawaststjerna ja Hanna Aho-Oikkonen. Nuoruuden upeat elämykset orkesterien solistina soittamisesta (mm. Radion sinfoniaorkesteri) sekä kilpailuvoitot (Madetoja- ja Sally Westerdahl -kilpailut) vahvistivat ajatusta ammattimuusikoksi pyrkimisestä. Valmistumisensa jälkeen hän on nauttinut erityisesti kamarimusisoinnista esiintymällä säännöllisesti esim. Tampere filharmonian Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarjassa sekä innoittavasta työstä piano-opettajana ja säestäjänä eri opistoissa. 

Tällä hetkellä Hanna-Leena työskentelee Tampereen ammattikorkeakoulussa säestäjänä sekä Pirkanmaan musiikkiopistossa pianonsoitonopettajana. Alttoviulistimies Laurin kanssa yhteissoitto ja yhteiselo alkoi 2003. Savolaisten perheen musisointia ja arkielämää rikastuttavat 4-vuotiaat kaksospojat Viljo ja Simeon, joiden mielestä yksi parhaista koko perheen puuhista on tanssia Gustavo Dudamelin johtaman Bernsteinin Mambon tahdissa!

Kuva: Martti Rosendahl


Hannu-Heikki Hakulisen laulajan ura alkoi kansakoulun äitienpäiväjuhlassa soololaululla ”Armas äiti, monta yötä valvonut oot tähteni”. Opittuaan auttavasti soittamaan harmonia jatkui muusikon työ setä-Onnin johtaman ja Hakulisen suvun miesten kansoittaman mies-kuoron stemmojen harjoittajana. Menestyminen monissa eri yhdistysten järjestämissä laulukilpailuissa innosti vakavamminkin suuntautumaan musiikkiuralle, ja tie vei lopulta Sibelius-Akatemian opintojen jälkeen musiikinopettajan, kirkkomuusikon ja laulajan tehtäviin, jotka jatkuvat edelleen muiden harrastusten ohella, joista mainittakoon etenkin hiihto, lenkkeily ja leipominen.

Kuva: Martti Rosendahl