Esiintyjät 2022

Kuva: Arto Vainio

Ilkka Puputti on opiskellut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Universität für Musik und darstellende Kunst Wienissä Timo Ronkaisen, Esa Tapanin ja filharmonikko Thomas Jöbstlin johdolla. Hän soitti toukokuussa viimeisen konserttinsa Lapin kamariorkesterissa, jossa toimi käyrätorven äänenjohtajana (ja ainoana käyrätorvensoittajana) vuodesta 2011 lähtien. Elokuussa 2022 Puputti aloittaa työt Sinfonia Lahden käyrätorviryhmän äänenjohtajana.

Ilkka on aktiivinen freelance-muusikko, ja esiintynyt lukuisilla kamarimusiikkifestivaaleilla sekä useimpien Suomen sinfonia- ja kamariorkestereiden orkesteriavustajana. Solistisissa tehtävissä hän on toiminut mm. Lapin kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Pietarin Akateemisen Filharmonian, Lapin sotilassoittokunnan ja Sibelius-Akatemia sinfoniettan kanssa. Hän oli Rovaniemellä Auriga-puhallinkvintetin jäsen, ja esiintyi kvintetin kanssa mm. Kiinassa, Kanadassa, Färsaarilla, Tanskassa, Unkarissa ja Romaniassa. Vaikka kvintetti konsertoikin useimmiten omien soittajien voimin, se otti tarvittaessa lavalle seurakseen klassisten huippumuusikkojen lisäksi mm. didgeridoon tai kiinalaisen perinnesoitin shengin soittajan, jonglöörin tai akvaariollisen mikrofoniin sirittäviä heinäsirkkoja. Jännittävimpänä konserttinaan Ilkka pitää silti esiintymistä Proms-festivaalilla Lontoossa Lapin kamariorkesterin mukana. Hänen soittoaan voi kuulla lukuisilla levyillä ja mm. Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan ääniraidalla. Ilkka on myös aktiivinen musiikin alan järjestö- ja luottamustoimija.

Kuva: Heikki Tuuli

Viulisti Johannes Hakulinen on esiintynyt laajasti niin orkesteri- ja kamarimuusikkona kuin solistina. Hän on soittanut Radion sinfoniaorkesterin 1. viuluissa sekä Helsingin kaupunginorkesterissa, Sinfonia Lahdessa, Suomen kansallisoopperan orkesterissa ja Avantissa. Klassisen musiikin ohella Hakulinen on tehnyt elokuvaäänityksiä ja soittanut erilaisissa kokoonpanoissa esiintyen esimerkiksi Vesa-Matti Loirin, Anna Puun ja muiden Suomen eturivin artistien kanssa. Kansainvälisille yleisöille hän on soittanut  mm. Japanin Sibelius-kiertueella yhdessä pianisti Tatu Eskelisen kanssa. Solistikonserteista mainittakoon esiintymiset Sinfonia Lahden sekä Arturo Sorian orkesterin (Madrid) kanssa. Hakulinen kuuluu Kiteen kamarikonserttien sekä amerikkalais-suomalaisen Versoi Ensemblen perustajajäseniin, joista viimeksi mainittu konsertoi säännöllisesti sekä Amerikassa että
Suomessa. 

Hakulinen valmistui viime vuonna Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Pertti Sutinen, Juhani Palola, Ulla-Maija Hallantie, Pekka Kauppinen ja Petri Aarnio.
Hakulisen soitin on Leandro Bisiach (n.1930) /G.B. Guadagnini (n.1750) komposiitti, jossa on yhdistetty vanhan viulun osia uuteen.


Kuva: Koen Jongen

Hanna-Leena Savolaisen (o.s. Hakulinen) piano-opinnot alkoivat Lahden konservatoriossa 1993 yliopettaja Rauno Jussilan opissa. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui musiikin maisteriksi suoritettuaan A-tutkinnon erinomaisella arvosanalla 2012. SibAssa hänen opettajinaan olivat prof. Erik T. Tawaststjerna ja Hanna Aho-Oikkonen. Polkua ammattimuusikkouteen innoittivat ja vahvistivat myös nuoruuden upeat elämykset orkesterien solistina soittamisesta (mm. Radion sinfoniaorkesteri) sekä kilpailuvoitot Leevi Madetoja- ja Sally Westerdahl -kilpailuista.

Tällä hetkellä Hanna-Leena työskentelee Tampereen ammattikorkeakoulussa säestäjänä sekä Pirkanmaan musiikkiopistossa pianonsoitonopettajana. Hän nauttii myös erityisesti kamarimusisoinnista esiintymällä säännöllisesti monenlaisten kokoonpanojen kanssa. Alttoviulistimies Laurin kanssa yhteissoitto ja yhteiselo alkoi 2003. Perheen musisointiin osallistuvat myös 7-vuotiaat kaksospojat Viljo ja Simeon, joiden kanssa aika kuluu kuin siivillä myös esimerkiksi metsäretkeillen sekä legotaideteoksia tai ennätyspitkiä dominoratoja rakennellen. 


Kuva: Martti Rosendahl

Lauri Savolainen on työskennellyt alttoviulistina Tampere Filharmoniassa vuodesta 2013. Sitä ennen hän hankki kokemusta pitkistä sijaisuuksista Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Savolaisen soitinopinnot alkoivat Lahden konservatoriossa viisivuotiaana viululla, ja instrumentti vaihtui alttoviuluun 14-vuotiaana. Erinomaisin arvosanoin suoritettuun musiikin maisterin tutkintoon johtaneet opinnot hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 2004–2012 opettajinaan Jouko Mansnerus, Helge Valtonen ja Atte Kilpeläinen. Savolainen palkittiin Tampereen alttoviulukilpailussa 2012 kolmannella sijalla sekä Yleisradion erikoispalkinnolla. Erikoispalkintoon liittyen hänet kutsuttiin nauhoittamaan Ylelle kisaan tilattu kamarimusiikkiteos, Jukka Tiensuun Armotta-trio. Lauri Savolainen ja hänen pianistivaimonsa Hanna-Leena ovat Kiteen kamarikonsertit -festivaalin perustajajäseniä ja toimivat sen taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Toissavuodesta alkaen Lauri on opiskellut maailmanparannusta Tampereen yliopiston ympäristö- ja energiatekniikan koulutuksessa.


Kuva: Martti Rosendahl

Hannu-Heikki Hakulisen laulajan ura alkoi kansakoulun äitienpäiväjuhlassa soololaululla ”Armas äiti, monta yötä valvonut oot tähteni”. Opittuaan auttavasti soittamaan harmonia jatkui muusikon työ setä-Onnin johtaman ja Hakulisen suvun miesten kansoittaman mies-kuoron stemmojen harjoittajana. Menestyminen monissa eri yhdistysten järjestämissä laulukilpailuissa innosti vakavamminkin suuntautumaan musiikkiuralle, ja tie vei lopulta Sibelius-Akatemian opintojen jälkeen musiikinopettajan, kirkkomuusikon ja laulajan tehtäviin, jotka jatkuvat edelleen muiden harrastusten ohella, joista mainittakoon etenkin hiihto, lenkkeily ja leipominen.

Torviseitsikko Pielinen koostuu seitsemästä pohjois-karjalaisesta ammattimuusikosta. Yhtye on perustettu marraskuussa 2020 ja se on konsertoinut mm. Lieksan Brahe-salissa, Joensuun kaupungin Kulttuuritupsahduksissa sekä Joensuun Musiikkitalvessa.

Torviseitsikko Pielinen jatkaa kokoonpanoltaan ja soinniltaan ainutlaatuista suomalaista torviseitsikkoperinnettä, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti. Yhtye soittaa 1800 -luvun lopun seitsikkoperinteeseen tyylillisesti kuuluvilla soittimilla.

Torviseitsikko Pielisen kokoonpano

Ville Karjalainen, Es-kornetti

Jouni Arponen,  1. Bb-kornetti

Sami Haaranen, 2. Bb-kornetti

Pertti Vattulainen, Es-alttotorvi

Jarkko Mustonen, Bb-tenoritorvi

Ilkka Karppanen, Bb-baritonitorvi

Ari Varpula, Es-tuuba