Tietoa meistä

Konserttisarjan taustaa

 

Kiteen kamarikonserttien toiminta alkoi vuonna 2012 parilla perhepiirin kotikonsertilla, joihin kutsuttiin pienellä mainostuksella ihmisiä kuuntelemaan. Hakulisen perheen flyygeli oli hiukan aikaisemmin siirretty Havolan saliin, ja sitä katsellessa heräsi ajatus siitä, miten oivallinen paikka konserteille Havola voisi olla. Ensimmäisessä konsertissa Hannu-Heikki Hakulinen (baritoni) ja Hanna-Leena Savolainen (piano) pitivät lied-konsertin. Samana kesänä Lauri Savolainen (alttoviulu) ja Hanna-Leena Savolainen (piano) pitivät duokonsertin. Vastaanotto oli erittäin positiivinen ja konserteille kyseltiin jatkoa. Niin sai alkunsa siitä lähtien joka kesä toistunut konserttiperinne. 

 

Havola tarjoaa idyllisen miljöön kamarimusiikille. Siellä toteutuu kamarimusiikin alkuperäinen lähtökohta - soittajat ja kuulijat ovat lähellä toisiaan, ja tilanteesta tulee ihanteellisella tavalla intiimi ja vuorovaikutuksellinen. Luonnonkaunis maisema ja Havolan tunnelmallinen rakennus hivelevät aisteja, ja lopputuloksena on kokonaisvaltainen elämys. Havolaan mahtuu reilut 100 henkeä kuuntelemaan, ja konserteissa tupa onkin usein ollut täpötäynnä.

 

Yleisöä on tullut paikalle paitsi Kiteeltä ja muualta Pohjois-Karjalasta, myös muualta Suomesta ja jopa ulkomailta asti. Konserttikuulijoista löytyy niin vakiokävijoitä, jotka ovat käyneet kuuntelemassa lähes joka konsertin, kuin ensikertalaisiakin joka kerta. Varsinkin alkuvuosina kuulimme välillä pohdintoja siitä, kehtaako ja uskaltaako ”toisten kotiin” tulla noin vain konserttia kuuntelemaan. Sittemmin tällaiset epäilykset ovat iloksemme hälvenneet. Kuulijat ovat rohkeasti löytäneet tiensä Havolan konsertteihin. Saamiemme palautteiden perusteella ihmiset ovat todella nauttineet Havolan ainutlaatuisesta, vapaasta ja iloisesta tunnelmasta, joka yhdistää ihmiset - sekä esiintyjät että kuulijat - taide-elämysten äärelle. Konserttien jälkeinen kahvitarjoilu on myöskin venynyt usein pitkäksi ja antoisaksi rupatteluhetkeksi tuttujen ja tuntemattomien kanssa. 

 

Konserttien esiintyjät ovat olleet huippulahjakkaita ammattilaistason muusikoita. Olemme halunneet kutsua esiintyjiksi ennen kaikkea nuoria taitajia ja heidän kamarimusiikkiyhtyeitään. Kokoonpanot ovat vaihdelleet soolosta kvintettiin. Konserttien lisäksi olemme järjestäneet kolmena vuonna myös illalliskonsertteja, joiden suosio on ollut suuri. Myös ulkoilmatapahtumia olemme järjestäneet yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Tarkempia tietoja näistä tapahtumista löydät Menneet tapahtumat -sivulta.

 

Kiteen kamarikonsertit ry perustettiin vuonna 2014, koska festivaali oli saavuttanut vuotuisen aseman, eikä sen järjestäminen ja avustusten hakeminen yksityishenkilöinä enää tuntunut luontevalta. Kiteen kamarikonsertit ry:n konserttijärjestelyistä vastaavat Hannu-Heikki Hakulinen, Hanna-Leena Savolainen, Lauri Savolainen, Johannes Hakulinen ja Erika Hakulinen, joista viimeksi mainittu tarjoaa Havolan tilat konserttitoiminnan käyttöön. Kiteen kamarikonsertit ry on saanut apurahoja ja avustuksia eri säätiöiltä, yhdistyksiltä ja yrityksiltä. Ilman näitä avustuksia toiminta olisi ollut mahdotonta. Olemme niistä suuresti kiitollisia! Lista tämän vuoden tukijoista löytyy etusivulta.

 

Kiteen kamarikonserteissa auttaa myös monta talkoolaista, joiden apu on korvaamatonta. Suuri kiitos heille!

 

- - - -

 

Kuva: Martti Rosendahl

Havolan talosta

 

Agronomi Akseli Havola ollessaan Viipurin läänin maanviljelysseuran palveluksessa oli puolisonsa Kertun kanssa päättänyt etsiä kodin paikkaa Kiteeltä. Mieluinen paikka löytyi Kiteenjärven rannasta Pajarinmäen kupeesta, johon Havolan suunnitelmien mukainen talo valmistui syksyllä 1918. Isännän töiden vuoksi Kiteellä asuminen jäi kuitenkin lyhyeksi ja perhe muutti Helsinkiin vuonna 1920. Talo jäi lähinnä suvun kesänviettopaikaksi, kunnes Akselin nuorempi poika, varatuomari Ilmari Havola muutti sodan jälkeen 1944 vaimonsa kanssa asumaan vakituisesti Kiteelle. Ilmari Havola oli liki 30 vuotta Kiteen nimismiehenä, ja hänen puolisonsa toimi kuvaamataidon opettajana. 1950-luvun puolivälissä, kun perheessä oli jo neljä lasta, taloa nykyaikaistettiin ja yläkerta rakennettiin asumiskäyttöön. Ilmari ja Maire Havolan jälkeen vuonna 2004 talon omistus siirtyi tytär Erikalle. Musiikki tuli taloon, kun Erika avioitui Hannu-Heikki Hakulisen kanssa kesällä 2012. Ensimmäiset oman perheen voimin pidetyt kamarikonsertit järjestettiin tässä talossa samana kesänä.

 

- - - -

 

Kuva: Martti Rosendahl

Kiteen kamarikonserttien järjestäjät

 

Kiteen kamarikonserttien isäntäperheeseen kuuluvat Hannu-Heikki Hakulinen, Erika Hakulinen, Hanna-Leena Savolainen, Lauri Savolainen ja Johannes Hakulinen.

Hannu-Heikki vastaa Erika-puolisonsa kanssa Havolan kiinteistöön liittyvistä järjestelyistä. Lisäksi hänellä on päävastuu paikallissuhteiden hoitamisessa eli mm. yhteistyökumppaneiden etsimisessä, talkoolaisten pyytämisessä, lehti-ilmoitusten teossa ja haastatteluissa. Hän vastaa myös mm. kahvitarjoilun leipomuksista, esiintyjien muonittamisesta ja kuljettamisesta, tuolien roudailusta sekä varausten vastaanottamisesta. 

Hannu-Heikin tytär Hanna-Leena ja miehensä Lauri vastaavat ennen kaikkea konserttisarjan kirjanpidosta, taloudesta, apurahahakemuksien väsäämisestä, verkkomainonnasta (kotisivut, sähköpostit, Facebook) sekä julisteiden ja käsiohjelmien teosta. He myös ideoivat paljon konserttisarjan sisältöä, taiteellista kokonaisuutta ja vierailevien taiteilijoiden kutsumista, toki tiiviissä yhteistyössä muiden järjestäjien kanssa.

Johannes, Hannu-Heikin poika, vastaa mm. Teosto-korvauksista ja auttaa tuolien roudauksessa, käsiohjelmien teossa, Facebookin päivityksessä sekä verkkosivujen perustamisessa ja ylläpidossa. 

Edellä mainittujen vastuualueiden lisäksi Kiteen kamarikonsertteja auttaa suuri joukko talkoolaisia. Monet talkoolaisista ovat jo vakituisia apureita. Osa on ollut apuna jokaisessa konsertissa. Talkoolaisia on mm. liikenteenohjauksessa, keittiössä, lipunmyynnissä ja somistusapureina. 

 

 

 

Kuvat: Martti Rosendahl