Kesäkuu 2019 ohjelman esittely


Kesäkuussa tunnelmoidaan sävelmillä, jotka kertovat rakkauden eri puolista ja sävyistä.

Rakkauslauluja kuullaan useilta säveltäjiltä. Kullervo Karjalaisen pienet Rakkauden aforismit jättävät suurta ajateltavaa. Mozartin Papagenon aarioissa riemuitaan rakkauden ilottelusta ja nuoruuden lemmestä. Heino Kasken koskettavissa lauluissa lähestytään rakkautta herkkyyden, luonnon kauneuden ja kaihon kautta. Konsertti alkaa ja päättyy tuttuihin, rakastettuihin lauluihin, Kesäyöhön ja O Sole Mioon, joissa musisoidaan koko esiintyjäjoukon voimin.

Perhekonserttimme vierailevana tähtenä on tänä vuonna Suomen eturivin saksofonisti Kalle Oittinen. Hanna-Leenan kanssa hän esittää Paule Mauricen saksofonikappaleen Tableaux de Provence, joka on sävelletty rakkaudesta Kaakkois-Ranskan Provenceen. Sen viisi osaa kuvastavat alueen kulttuuria ja maisemia. Mukaansatempaavassa kappaleessa matkataan herkistä tunnelmista aina svengaavan rytmikkääseen ja vauhdikkaaseen menoon. Sävellys on niin suosittu, että sen kuuluu käytännössä jokaisen saksofonistin repertuaariin.

Toinen foni-pianoduo, Eugene Bozzan säveltämä hunajaisen pakahduttava aaria, on Bozzan soitetuin saksofonikappale. Siitä voi kuulla, kuinka se on saanut inspiraationsa J. S. Bachin tuotannosta. Mozartin aarioissa laulaa ihmisääni, tässä aariassa kuullaan saksofonin laulua.

Joskus rakkaus saattaa roihahtaa pallosalaman lailla. Liekö näin käynyt, kun Roger Zare vuonna 2013 sävelsi alttosaksofoni-alttoviuluduonsa Kugelblitz?

Konsertissa kuullaan myös kaksi triokappaletta. Jean-Luc Defontainen Coleurs d’un Reve on vuonna 2000 sävelletty viehättävä trio viululle, saksofonille ja pianolle. Se on omistettu kuuluisan Habanera-saksofonikvartetin soittajalle Gilles Tressos´lle. Max Bruchin trio Acht Stücke on todellinen romanttisen musiikin helmi. Se on kahdeksanosainen kokoelma tunteita nostattavia, toinen toistaan koskettavampia ja upeampia osia. Teos on sävelletty alunperin klarinetille, alttoviululle ja pianolle, ja sitä esitetäänkin sillä kokoonpanolla todella paljon. Tässä konsertissa siitä esitetään kolme vaikuttavaa ja vauhdikasta osaa saksofonin kera.