Esiintyjät 2024


 

Hanna-Leena Savolaisen (o.s. Hakulinen) piano-opinnot alkoivat Lahden konservatoriossa 1993 yliopettaja Rauno Jussilan opissa. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui musiikin maisteriksi suoritettuaan A-tutkinnon erinomaisella arvosanalla 2012. SibAssa hänen opettajinaan olivat prof. Erik T. Tawaststjerna ja Hanna Aho-Oikkonen. Polkua ammattimuusikkouteen innoittivat ja vahvistivat myös nuoruuden upeat elämykset orkesterien solistina soittamisesta (mm. Radion sinfoniaorkesteri) sekä kilpailuvoitot Leevi Madetoja- ja Sally Westerdahl -kilpailuista.

Hanna-Leena iloitsee monipuolisista töistään Tampereen ammattikorkeakoulun säestäjänä sekä Pirkanmaan musiikkiopiston pianonsoitonopettajana. Hän nauttii myös erityisesti kamarimusisoinnista esiintymällä säännöllisesti monenlaisten kokoonpanojen kanssa. Hanna-Leena on yksi Kiteen kamarikonserttien perustajajäsenistä ja toimii sen taiteellisena suunnittelijana vastaten myös tekstimateriaaleista ja monista muista järjestelytehtävistä.  Alttoviulistimies Laurin kanssa yhteissoitto ja yhteiselo alkoivat 2003. Savolaisen perheen, johon kuuluvat myös 9-vuotiaat kaksospojat, aika kuluu rattoisasti myös mm. metsäretkeillen, kuvataiteillen sekä legotaideteoksia rakennellen.  

Koen Jongen


 

Lauri Savolainen on työskennellyt alttoviulistina Tampere Filharmoniassa vuodesta 2013. Sitä ennen hän hankki kokemusta pitkistä sijaisuuksista Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Savolaisen soitinopinnot alkoivat Lahden konservatoriossa viisivuotiaana viululla, ja instrumentti vaihtui alttoviuluun 14-vuotiaana. Erinomaisin arvosanoin suoritettuun musiikin maisterin tutkintoon johtaneet opinnot hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 2004–2012 opettajinaan Jouko Mansnerus, Helge Valtonen ja Atte Kilpeläinen. Savolainen palkittiin Tampereen alttoviulukilpailussa 2012 kolmannella sijalla sekä Yleisradion erikoispalkinnolla. Erikoispalkintoon liittyen hänet kutsuttiin nauhoittamaan Ylelle kisaan tilattu kamarimusiikkiteos, Jukka Tiensuun Armotta-trio. Lauri Savolainen ja hänen pianistivaimonsa Hanna-Leena ovat Kiteen kamarikonsertit -festivaalin perustajajäseniä ja toimivat sen taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Viimeiset neljä vuotta Lauri on opiskellut maailmanparannusta Tampereen yliopiston ympäristö- ja energia- ja biotekniikan koulutuksessa. Tänä kesänä hän työskentelee Tampereen yliopiston Aerosolifysiikan laboratorion tutkimusapulaisena.

 

Viulisti Johannes Hakulinen on esiintynyt laajasti niin orkesteri- ja kamarimuusikkona kuin solistina. Hän on soittanut Radion sinfoniaorkesterin 1. viuluissa sekä Helsingin kaupunginorkesterissa, Sinfonia Lahdessa, Suomen kansallisoopperan orkesterissa ja Avantissa. Klassisen musiikin ohella Hakulinen on tehnyt elokuvaäänityksiä ja soittanut erilaisissa kokoonpanoissa esiintyen esimerkiksi Vesa-Matti Loirin, Anna Puun ja muiden Suomen eturivin artistien kanssa. Kansainvälisille yleisöille hän on soittanut  mm. Japanin Sibelius-kiertueella yhdessä pianisti Tatu Eskelisen kanssa. Solistikonserteista mainittakoon esiintymiset Sinfonia Lahden sekä Arturo Sorian orkesterin (Madrid) kanssa. Hakulinen kuuluu Kiteen kamarikonserttien sekä amerikkalais-suomalaisen Versoi Ensemblen perustajajäseniin, joista viimeksi mainittu konsertoi säännöllisesti sekä Amerikassa että Suomessa. Viime kauden Hakulinen soitti Turun filharmoonisen orkesterin riveissä. 

Hakulinen valmistui viime vuonna Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Pertti Sutinen, Juhani Palola, Ulla-Maija Hallantie, Pekka Kauppinen ja Petri Aarnio.
Hakulisen soitin on Leandro Bisiach (n.1930) /G.B. Guadagnini (n.1750) komposiitti, jossa on yhdistetty vanhan viulun osia uuteen.

Kuva: Roosa Kosunen

 

Hannu-Heikki Hakulisen laulajan ura alkoi kansakoulun äitienpäiväjuhlassa soololaululla ”Armas äiti, monta yötä valvonut oot tähteni”. Opittuaan auttavasti soittamaan harmonia jatkui muusikon työ setä-Onnin johtaman ja Hakulisen suvun miesten kansoittaman mies-kuoron stemmojen harjoittajana. Menestyminen monissa eri yhdistysten järjestämissä laulukilpailuissa innosti vakavamminkin suuntautumaan musiikkiuralle, ja tie vei lopulta Sibelius-Akatemian opintojen jälkeen musiikinopettajan, kirkkomuusikon ja laulajan tehtäviin, jotka jatkuvat edelleen muiden harrastusten ohella, joista mainittakoon etenkin hiihto, lenkkeily ja leipominen.

Kuva: Martti Rosendahl