Säihkyvää sävelvoimaa su 11.6. klo 15
Johanna Koponen, viulu
Johannes Hakulinen, viulu
Lauri Savolainen, alttoviulu
Kalle-Pekka Koponen, sello
Hanna-Leena Savolainen, piano
Ohjelma:
Rebecca Clarke (1886-1979): Lullaby (Kehtolaulu) alttoviululle ja sellolle
Max Savikangas (1969-): Azonal Advice alttoviululle ja sellolle
Dimitri Shostakovits (1906-1975): Viisi kappaletta kahdelle viululle ja pianolle
1. Preludi. Moderato
2. Gavotti. Tranquillo, molto leggiero
3. Elegia. Andantino
4. Valssi. Tempo di valse, moderato
5. Polkka. Vivace
Johannes Brahms (1833-1897): Pianokvintetto
1. Allegro non troppo
2. Andante, un poco Adagio
3. Scherzo, Allegro
4. Finale. Poco sostenuto - Allegro non troppo
Säihkyvää sävelvoimaa -konsertissa kuullaan sykähdyttävän tunteikasta musiikkia sädehtivän ilmaisuvoimaisten muusikoiden tulkitsemana. Tutustuttuaan Johanna ja Kalle-Pekka Koposeen Tampere Filharmoniassa ja muissa työyhteyksissä Hanna-Leena, Lauri ja Johannes totesivat haluavansa ehdottomasti soittaa yhdessä näiden säkenöivien muusikkopersoonien kanssa. Nyt yhteinen konsertti toteutuu Kiteellä!
Konsertin alkupuolella kuullaan kiehtovasti kontrastoivia teoksia. Brittiläisen säveltäjän Rebecca Clarken herkkä Kehtolaulu saa Laurin ja Kalle-Pekan alttoviulu-selloduon soittamana parikseen suomalaisen Max Savikankaan Azonal Advicen, joka on efekteineen kaukana kehtolaulutunnelmasta. Se on modulaariseen improvisointiin perustuva teos, mikä tarkoittaa, että muusikot synnyttävät kappaleen esitystilanteessa tiettyjä säveltäjän antamia moduuleita eli sävelideoita vapaasti järjestellen ja muokaten. Tämä edellyttää soittajilta äärimmäisen hereilläolevaa vuorovaikutusta ja rohkeutta spontaaniin heittäytymiseen. Lopputuloksena syntyy jotain ennenkuulumatonta höystettynä mitä kiintoisimmilla soittoefekteillä!
Alttoviulun ja sellon jälkeen ääneen pääsevät loput kolme soittajaa, viulistit Johanna ja Johannes sekä pianisti Hanna-Leena, jotka esittävät Shostakovitsin Viisi kappaletta kahdelle viululle ja pianolle. Niissä kauniin rauhaisat osat saavat vastapainokseen hurmaavan vauhdikkaita ja humoristisiakin tanssisävelmiä. Teos on valoisuudessaan ja iloisuudessaan kaukana Shostakovitsin useille sävellyksille tyypillisestä synkkyydestä ja ankaruudesta.
Konsertin lopuksi kuullaan todellinen kamarimusiikin mestariteos, Brahmsin upeaakin upeampi pianokvintetto. Siinä neljä äärettömän tunteikasta ja mukaansatempaavaa osaa saattavat muusikot mitä suurimman ilmaisuvoiman ja virtuositeetin äärelle. Teos on kuultu Kiteelläkin kerran aikaisemmin muutama vuosi sitten, ja tämä uusintaesitys (joskin tällä kertaa osittain eri soittajien voimin) järjestetään toisaalta yleisön pyynnöstä ja toisaalta siksi, että muusikot totesivat, ettei ole tämän pianokvinteton voittanutta! Haluamme päästä heittäytymään Brahmsin sävelvoimaan!